Raskaus

Raskaus kestää noin 9 kuukautta. Raskauden ensimmäinen merkki on kuukautisten poisjääminen. Raskaus alkaa, kun munasolu hedelmöittyy, jonka jälkeen uuden yksilön kehittyminen voi alkaa. Paino nousee raskauden aikana keskimäärin noin 9-12 kg. Laihduttaminen raskauden aikana ei ole suositeltavaa, koska äidin liian vähäinen ravinnonsaanti voi hidastaa sikiön kasvua.

Raskauden ensimmäinen merkki on kuukautisten pois jääminen. Synnytyksen ajankohta arvioidaan edellisten kuukautisten alkamispäivän perusteella. Normaali raskaus kestää 280 päivää eli 40 viikkoa, jonka laskeminen aloitetaan edellisten kuukautisten alkamispäivästä. Raskauden aikana lisääntyy vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve, jolloin täytyy pitää huoli lisäravinteiden riittävästä saannista.

Suomessa raskautta seurataan säännöllisillä neuvolakäynneillä. Neuvolakäynneillä seurataan mm. verenpainetta, painoa, sikiön syketaajuutta ja kohdunsuun tilaa. Raskauden aikana tutkitaan verikokeilla mm. veriryhmä, hemoglobiini ja Rh-tekijä, hepatiitti, kuppa, HIV-vasta-aineet sekä virtsan proteiini ja sokeri.

Alkuraskaus

Alkuraskauden aikana hormonien muutokset aiheuttavat ristiriitaisia ajatuksia ja tunteiden vaihtelemista. Pahoinvointi ja tunteiden vaihteli johtuu hormonien lisääntymisestä. Alkuraskauden aikana ei ole vielä tarvetta merkittävästi lisätä ruuan määrää syödessä. Yleinen vaiva tässä vaiheessä on raskauspahoinvointi, jota voi yrittää lieventää syömällä pieniä määriä ruokaa usein, välttämällä rasvaisia ruokia, syömällä ennen kuin on tullut nälkäiseksi sekä lepäämällä riittävästi.

Keskiraskaus

Keskiraskauden aikana alkuraskauden oireet, kuten pahoinvointi, ovat yleensä jo hävinneet tai ainakin lieventyneet ja loppuraskauden ongelmat ovat vasta edessä, jonka takia raskauden puolenvälin seutu on usein melko helppoa aikaa. Lapsen syntymän jälkeiseen elämään valmistautuminen on mahdollisesti jo alkanut.

Loppuraskaus

Loppuraskauden aikana nukkuminen saattaa olla katkonaisia. Varmistaakseen riittävän levon on hyvä nukkua tarvittaessa päiväunet silloin kun siltä tuntuu. Kohtu kohdistama paine lantionpohjaan aiheuttaa tihentynyttä virtsaamistarvetta, joka saattaa häiritä nukkumista.