Keisarileikkaus
Keisarileikkaus eli sektio on leikkaus, jossa lapsi syntyy äidin vatsanpeitteiden ja kohdun läpi tehdysty viillosta. Noin 16% suomalaisista lapsista syntyy keisarileuksella. Keisarileikkaus tehdään vain lääketieteellisestä syystä. Hätäsektio eli ennalta suunnittelematon keisarileikkeus tehdään silloin, kun esimerkiksi lapsen hapensaanti heikkenee tai on vaara menettää äidin tai lapsen henki.
Elektiivinen sektio eli ennalta suunniteltu keisarileikkaus voidaan tehdä esimerkiksi monisikiöraskauden, lantion ahtauden, äidin sukupuolitaudin takia. Elektiivinen sektio voidaan tehdä myös synnytys pelon takia, mutta se on harvinaista.
Keisarileikkauksen riskit
Keisarileikkaukseen liittyy useiden eri riskien kasvu. Keisarileikkauksella synnyttävistä vaikean komplikaation riski on noin 4,5%, kun taas kaikkien synnytysten vaikean komplikaation keskimääräinen riski on noin 1,2%. Kohtutulehdus tulee noin 2,6% todennäköisyydellä, joka on 15 kertaa enemmän, kuin alatiesynnytykseen verrattuna, jossa kohtutulehduksia ilmenee noin 0,2% synnyksiä.